Alföld blog | Csajos dolgok a nőgyógyásztól a könyvelésig
Születésnapi köszöntőket kapni és küldeni is jó

Születésnapi köszöntőket kapni és küldeni is jó

👤Szabó Dóra 🕔2014. 08. 21

Vannak olyanok, akik ha születésnapi köszöntőkről van szó, még mindig ragaszkodnak a hagyományos, postai képeslapokhoz, üdvözlőkártyákhoz, de ma már azért nem ez a jellemző.

Születésnapi köszöntőkből sokféle van

Milyen típusú születésnapi köszöntőket válasszunk?

Ma már szerencsére annyi féle módja van annak, hogy felköszöntsünk valakit, kezdve a telefonhívástól a képeslapon át a születésnapi smsekig, hogy mindenki kedvére válogathat. Sokan, főleg az idősebb korosztály, még mindig ragaszkodnak a hagyományos, postai képeslapokhoz, üdvözlőkártyákhoz.

A születésnapi köszöntők kiválasztásánál persze nem mindegy, hogy ki az alany. Egészen más egy nagymamát vagy szülőt felköszönteni, mint a barátokat vagy éppen a kedvest. Nagymamámnak például nem küldenék vicces szülinapi smst, egyrészt, mert a nagyik nem igazán értenek a mobiltelefonokhoz, főleg nem az smsek kezeléséhez, másrészt nem biztos, hogy annyira értékelni tudják. Nem úgy mintha például felhívod, és megérdeklődöd, hogy van, vagy a kedvenc nótáját küldöd neki a kedvenc műsorában, amit mindig néz vagy hallgat, főleg, ha ezzel megleped.

Nemrég volt az unokahugicám szülinapja, és mivel imádja a lovakat, keresgéltem valami szép lovas e-képeslapot, ahol még a bélyeget is ki lehetett választani, és a szöveghez illő hátteret és zenét. Ez annyira megtetszett neki, hogy köszönetképp én is kaptam egy szép képeslapot.

A vers, mint köszöntő

Barátoknak viszont akár vicces szülinapi verseket is lehet küldeni. A múltkor találtam egy jópofát a neten, ami épp kapóra jött, és nagyon megörvendeztettem vele az egyik ismerősömet, mert azért valljuk be, ritkaság, hogy valaki verset kap ajándékba. De azért ennyire nem szoktam túlzásokba esni, ha szülinapi köszöntőkről van szó, egyszerűen csak írok egy smst, vagy keresek egy aranyos vagy vicces képeslapot, amit e-mailben elküldök.

Általában inkább az ünnepekre – úgy mint a karácsony vagy szilveszter – jellemző a nagy verses sms dömping, amikor még olyan ismerőstől is kapsz, akiről már egy éve nem hallottál. Valljuk be, divattá vált, ami nem baj, mert így legalább régi ismerősökkel is fel lehet venni a kapcsolatot. De hol van már az, amikor a húsvéti locsolók verset mondtak, ma már inkább elküldik smsben. Aranyosak ezek a figyelmességek, de ha lehetne, inkább egy születésnapi köszöntő verset kérnék, az olyan romantikus. Bár nem igazán tudom elképzelni egy többéves kapcsolatban, hogy verset kap valaki a kedvesétől, kivéve, ha művészlélekkel hozta össze a sors, esetleg egy zenésszel, aki gitárszóló mellett el is énekli. Vagy legalább veszi a fáradságot, és keresgél a weboldalakon, ha már saját kútfőből nem megy.

Romantikus ajándék

De ha nem is verset, szerelmes születésnapi köszöntőket is nagyon jó kapni, legyen az akár egy cetlire írt üzenet, akár a hűtőre mágnessel felrakva, hogy már reggel ott várja az ünnepeltet. Nekem ettől biztosan jól indulna a napom. Egy idő után a párkapcsolatokban úgyis elmaradnak a szerelmes üzenetek – szerintem csak a filmekben vannak olyan ideális házasságok, ahol 20 év után is kamaszként rajonganak a másikért – , hát legalább szülinapon lepjük meg a párunkat egy kedves üzenettel. De ne csak a kedvesünkre gondoljunk, hanem a rokonokra és ismerősökre, mert ez a figyelmesség mindenkinek jól esik.