Alföld blog | Csajos dolgok a nőgyógyásztól a könyvelésig
A cég információs központja a könyvelés

A cég információs központja a könyvelés

👤Szabó Dóra 🕔2014. 08. 21

Amikor céget alapítunk, szeretünk spórolni a költségeken. Egy dolog azonban biztosan van, amin nem szabad spórolnunk: a könyvelés.

Miért fontos a könyvelés

A törvények előírják, hogy vállalkozásunk gazdasági eseményeiről könyvelést kell vezessünk. Ha egészen picik vagyunk, akkor még szakképzett könyvelőre sincs feltétlen szükségünk, akár magunk is elláthatjuk a számviteli feladatokat.

Természetesen, mint a legtöbb dologgal, amit magunk is megcsinálhatunk, a könyveléssel sincs másképpen: ha jó minőségű, profi munkát szeretnénk kapni, jobb, ha inkább szakemberre bízzuk a könyvelést, mi magunk pedig inkább az üzleti dolgokkal foglalkozunk. Egy jó könyvelő rengeteg adminisztrációs terhet levesz a vállunkról és szerencsés esetben a törvényi kötelezettségeken túl jelentős segítséget nyújt abban is, hogy világosan lássuk vállalkozásunk teljesítményét, el tudjuk dönteni, mely tevékenységekben vagyunk sikeresek, termelünk profitot, illetve hol vannak azok a területek, ahol fejlesztésre vagy költségcsökkentésre van szükség a siker érdekében.

A könyvelő nem feltétlenül adószakértő

Azt mindenképpen tartsuk észben, hogy a könyvelő nem biztos, hogy adószakértő is, ne várjuk el hát tőle, hogy segítségével vállalkozásunk megtakaríthassa adójának egy részét. Ha megtehetjük, hogy olyan cégre vagy személyre bízzuk a könyvelést, aki adószakértő is egyben, sokat spórolhatunk ötletei segítségével. Ha tevékenységünk nagyon egyszerű, akkor viszont a szakértő díját érdemes megtakarítanunk „sima” könyvelő alkalmazásával. Ennél egyel drágább lehetőség, ha mérlegképes könyvelőt alkalmazunk. Rá akkor van szükségünk, ha a számviteli törvényben előírt határértéket meghaladva mérlegképes könyvelőt kell alkalmaznunk éves beszámolónk összeállításához. Ilyenkor nem érdemes két külön személlyel dolgoztatnunk, keressünk egy regisztrált mérlegképes könyvelőt, aki az év során elvégzi könyvelésünket, év végén pedig jogosult elkészíteni az éves beszámolónkat.

Könyvvizsgáló is legyen?

Könyvvizsgálóra csak akkor van szükségünk, ha valamilyen speciális cégműveletet végzünk, illetve ha vállalkozásunk már igazán nagyra nőtt. Ilyenkor nincs lehetőségünk megspórolni gyakran igen magas díjukat, azonban a magas mutatószámok alapján erre nincs is szükségünk, megtehetjük, hogy felkérjük őket számviteli bizonylataink és könyveink átvizsgálására. Ez akkor is hasznos lehet, ha valamiért megrendült bizalmunk saját könyvelőnkben. Egy könyvvizsgálat költsége még mindig megérheti, ha ezzel a lépéssel el tudjuk kerülni egy hibás könyvelés negatív hatásait. Nem csak az adózásnál lehetnek gondok egy hanyag vagy kevésbé felkészült könyvelő munkája miatt, de vállalkozásunkkal kapcsolatos döntéseinknél is a könyvelés adataira támaszkodunk, így akár felelőtlen döntést is hozhatunk a téves számok ismeretében.

Naprakész könyvelés

Főleg kisebb cégeknél fordul elő, hogy év végén, egyben ömlesztik be számláikat könyvelőjüknek. Ez nem csak szabálytalan, de veszélyes is. Mi magunk, könyvelés nélkül aligha követhetjük cégünk bevételeit és költségeit, vagy ha mégis, az igen nagy idő ráfordítást igényel, ami tulajdonképpen teljesen felesleges is, hiszen alapvetően ezért fizetjük a könyvelőt. Ne legyünk hát lusták, időben adjuk át könyvelésre anyagainkat, és ezután ne féljünk információt kérni könyvelőnktől.