Alföld blog | Csajos dolgok a nőgyógyásztól a könyvelésig
Mini medence a kertben vagy erkélyen

Mini medence a kertben vagy erkélyen

👤Szabó Dóra 🕔2014. 08. 21

Itt a hőség, szenvedünk munkába jövet-menet, még szerencse, hogy legalább az irodában és otthon is van légkondi. De még így is jólesik hazaérve pancsolni egy kicsit a medencében, még akkor is, ha az egészen apró.

Szerezzünk be mini medencét!

Biztosan mindenki pacsált gyermekkorában felfújható műanyag medencében. Az örömteli élményt nem nehéz visszahozni, a felfújható mini medencék könnyen beszerezhetőek: sok játékboltban, de hiper- és szupermarketekben is találkozhatunk velük igen jutányos áron. Felnőttként ugyan kevésbé érezzük majd tágasnak, mint gyermekkorunkban, de a kertben vagy erkélyen felállított mini medence mégis vidámságot hoz napjainkba és kellemes felüdülést nyújt egy fárasztó és forró nap végén.

Mekkora egy mini felfújható medence?

Az egészen minitől, a kicsit nagyobbig találhatunk felfújható medencét. A legkisebbek átmérője 1 méter alatt van, ezeket kisbabáknak találták ki, de találhatunk két, sőt akár három méteres darabokat is. Ezek már jogosan nevezhetők medencének, nyugodtan elhagyhatunk minden kicsinyítést előlük. Ezekben már kényelmesen fetrenghetünk, akár még napozhatunk is. Az áruktól sem kell megijedni, a kicsit 2-3 ezer forintért, a nagyok 10 ezer forint körül kaphatóak.

A felfújható medencék előnyei

A legelőnyösebb tulajdonságuk, hogy igazán olcsók és szinte pillanatok alatt felállíthatóak és megtölthetőek. Viszonylag kis méretük előnye, hogy nem kell víztisztítással foglalkoznunk, mint a komolyabb medencék esetében. Itt nem kell mindenféle vegyszert a vízbe töltenünk a baktériumok elpusztítása érdekében, egyszerűen lecserélhetjük a vizet és már fel is frissülhetünk benne. A kevesebb víz könnyebben fel is melegszik benne, így ha reggel kitesszük a friss hideg vízzel megtöltve, hamarosan már pancsikolhatunk is benne. Ha kedvünk van hozzá, megtölthetjük színes vízzel vagy habfürdőssel is, bátran mókázhatunk benne, majd a végén leereszthetjük a vizet. Mivel nem kell bele sok, nem történik nagy kár, nem jár nagy költséggel, ha összekoszoljuk.

Nagyon gyorsan használatba tudjuk venni, csupán arra kell figyeljünk, hogy teljesen vízszintes talajra kerüljön, éles kövek vagy növények ne maradjanak alatta. Tehetünk alá polifoamot, hogy még kényelmesebb legyen és hogy megóvjuk a sérülésektől. Először fel kell fújjuk a peremét, de csak kb. 90%-ig, hogy még tudjuk igazgatni kicsit, majd elkezdhetjük megtölteni a vízzel. Közben még megigazíthatjuk, ha szükséges egy kicsit.

Fémvázas és fémfalas medencék

Léteznek fémvázas és fémfalas medencék is. Ezek kinézete némileg hasonló a felfújható medencékhez, de lényegesen stabilabbak és tartósabbak. Egy ilyen medencét már nem egy nyárra vásárolunk, a magasabb árért cserében viszonyt nem is kell attól tartanunk, hogy egy óvatlan mozdulattal kilyukasztjuk és tönkretesszük. Az áruk nagyban függ méretüktől, egy három méteres átmérőjűt olyan 30 ezer forint körül vásárolhatunk meg, de kaphatóak öt méternél nagyobb darabok is 250 ezer forint körül. Persze ez már inkább kertbe való, ekkora erkéllyel csak a nagyon szerencsések rendelkezhetnek. A beszerzési áron túl itt már számolnunk kell a vízforgató költségével is és valamilyen fűtésről is gondoskodnunk kell.