Alföld blog | Csajos dolgok a nőgyógyásztól a könyvelésig
Mellplasztika a leggyakoribb női plasztikai műtét

Mellplasztika a leggyakoribb női plasztikai műtét

👤Szabó Dóra 🕔2014. 08. 21

A nők hajlamosak a külsejüket szigorúbban megítélni a valóságosnál. Több kísérlet is bebizonyította, hogy a férfiakhoz képest a gyengébbik nem képviselői meglepően nagyobb arányban elégedetlenek a külsejükkel, ellentétben a hozzájuk korban és testi adottságokban hasonlónak tekinthető ellenkező nem képviselőivel.

A mellplasztika ma már rutinműtét

A plasztikai műétek térhódításának hála azonban aki ma szeretne előnyösebb külsővel megjelenni az élet színpadán, szakorvos fordulhat. A műtétek zömében a látványos, a páciensnek problémát okozó adottságokat orvosolják, melyek sorában a mellműtétek szinte rutinbeavatkozásnak számítanak.

A mellnagyobbítás oka azonban pusztán esztétikai - akit érint, az nem az egészsége megóvása, vagy egy esetleges betegség elkerülése miatt fekszik kés alá. Sokkal inkább az önértékelésén esett csorba megplasztikáztatására szorulna.

A plasztikai sebészet munkáját értékelve talán jó, ha tízből néhánynak eszébe jut az az eredeti küldetés, ami kimondottan a balesetben, betegség következtében károsodott szövetek helyreállítását célozta, hogy a külsejét ért káros tényezők miatt senki ne kerülhessen hátrányos helyzetbe.

A mellnagyobbítás tehát nem az a műtéti beavatkozás, ami nélkül egy nő ne élhetne teljes életet. Ha megnéznénk egy harminc évvel ezelőtti, a kor híres színésznőit ledér öltözetben láttató fotót, meglepődnénk, hogy bár mind szépek, mégis a mellméretük tekintetében legalább annyira különbözőek, mint mondjuk az arcukban, hajszínükben, testalkatukban. És hogy ez így van-e rendben, azt talán csak apáink tudnák megmondani igazán hitelesen. Hogy miért ők? Mert a fiaink egyre inkább a természetellenesen tökéleteshez vannak szoktatva.

A mellplasztika fejlődése

A mellnagyobbítás sok verziót megélt már. Emlékszünk talán azokra a hírességekre, akik a szilikon beültetése, kifakadása, és mellszövetük sejtrétegei közé kerülése miatt drasztikus mellzsugorításon estek át, az „eredeti az igazi” szlogennel álcázva a malőrt. Persze erre is jött a megoldás, mondván a mellszövet alá beültetett, és bőrbarát anyaggal bíró szilikonzsákocskák már jóval biztonságosabbak.

Aztán egyre inkább a saját zsírral, saját zsírszövet beültetésével elvégezhető mellnagyobbítás beelőzni látszik a mesterséges szilikont. Szóval ki tudja, ez a folyamat hol áll meg? Lehet, nemsokára házi mellnagyobbító-készülékek lepik majd el Budapesten az óriásplakátokat, amin akciósan és részletfizetésre hirdetik a lábadozási időszaktól mentes mellnagyobbító-készülékeket, amivel tévénézés közben, combról leszívott zsírral, egy éjszaka alatt 75A-ról 90C-re változtathatjuk kebleinket.

Miért van egyáltalán szükségünk mellnagyobbításra?

Talán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy kinek és miért van szüksége mellnagyobbításra? Hogy a nagy klasszikusok, akik a ’60-as években férfiszívek millióit dobogtatták meg természetes idomaikkal, vajon miért voltak úgy jók, ahogy? Hogy az a sokszínűség, ami a világban felfedezhető, valóban felesleges-e, és csak az lehet a szép, ami „egyen”: katonai egyenruha, iskolai egyenköpeny, női egyenmell..?

A női alak és annak idomai az ókortól kezdve a termékenységet szimbolizálták. Az anyatejtől duzzadó női kebel az élet fenntartásának a szimbóluma. Valahol önkéntelenül eszünkbe juthat, hogy nem korunk paradoxona-e, hogy míg a gyermekvállalás apró tabletták kérdésévé zsugorodott, addig a szoptatási periódust szimbolizáló kebelméret - az a szinte irreálisan nagy és kerek - igénylendő és vágyott külsődleges jegy?

De ezek csak felvetések. Hiszen aki nem tudja szeretni magát olyannak, amilyen, és más sem tudja megszerettetni azzal, hogy feltétel nélkül elfogadja őt olyannak, amilyennek, akkor ám legyen, gazdagodjon a világ a plasztikáztatással, ami gyorsabb és látványosabb megoldás a helyes önértékelésünk, -becsülésünk, -elfogasdásunk helyreállító pszichoterápiás kezeléseknél. Azonban az időtállóságuk tekintetében ez már egyáltalán nem ilyen egyértelmű.