Alföld blog | Csajos dolgok a nőgyógyásztól a könyvelésig
A nőgyógyászokról

A nőgyógyászokról

👤Szabó Dóra 🕔2014. 08. 21

Mindenki fejében léteznek olyan szavak, amik az életkor előrehaladtával különösebb tartalommal kezdenek el bírni, mint bármely más fogalom a szókincsükből.

Nőgyógyászunk végigkíséri életünket

A nők esetében a nőgyógyász, a nőgyógyászat, a szülészet pont azok a szavak, amik kezdetben még nem jelentenek többet, mint bármely más, orvosláshoz kötődő kifejezés. Aztán a nő nővé serdülése szükségszerűen magával hozza a változást: az anyák, ha megengedhetik maguknak, lányaikat busás áron a magánorvosuk nőgyógyászati magánrendelésére viszik - ha pedig magánorvosra nem telik nekik, akkor csak az sztk-ba.

Egy nőgyógyászati panasz egyáltalán nem feltétele a szakorvos felkeresésének. Sőt, a szűrővizsgálatok kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy az esteleges későbbi nőgyógyászati panaszokat megelőzzék, illetve azoknak a meglétét kizárják. A rákszűrés ezek közül a legismertebb szűrővizsgálat, ami egy apró, de kellemetlen eljárás. A méhnyak hámszövetéből vett mintából kiderül, hogy van-e ok az aggodalomra, szükségese-e további gyógyszeres, netán műtéti beavatkozás, vagy minden a legnagyobb rendben, egészségben van. Ezt a vizsgálatot éves szinten ajánlják, és pár percig tart csupán, viszont prevenciós hatását tekintve jóval tovább.

Nőgyógyászati magánrendelés vagy sztk?

A magánrendelések és az állami egészségügyi intézmények a vizsgálatok elvégzése során ugyanazt a protokollt követik. Azonban lényeges különbség, hogy amíg az állami rendelőkben futószalagon követik egymást a páciensek, addig a magánorvos inkább nevezhető a nők gyógyászának, aki különös figyelemmel fordul az érintettek felé. Sokszor a magánrendelő várójában már olyan körülmények fogadják az oda érkezőket, ami segíti az ellazulást, oldja a stresszt, a szűrővizsgálatok miatt érzett szorongást. A nőgyógyász, aki nem pusztán rutinból végzi el a rá bízott feladatot, hanem a nők egészét tekinti egy ilyen intim és kiszolgáltatott vizsgálati helyzetben, sokkal inkább válhat igazi gyógyítóvá.

A női természetű betegségek hátterében igen gyakran felfedezhető valamilyen pszichés eredet, aminek enyhítésével sok esetben maga a kialakult állapot is eredményesebben javul, vagy akár meg is szűnik. A holisztikus szemlélet tehát egy nőgyógyász szakorvos igazi ismérve, ami alapján valóban a nők gyógyászává válhat.

Szülészet

A nőgyógyászatról, mint orvoslásról, már sokkal kevésbé jut eszünkbe eredeti hivatása, a gyermek megszületésének szakszerű levezetésének tudománya. Hiszen a kórházi részlegek szülészete is önálló néven szerepel. Nagyon kisarkítva talán azt mondhatjuk, hogy a szülészetre jut mindaz, ami nem a nőgyógyász szakorvos által felírt fogamzásgátló pirulák sikeresének könyvelhető el. Tehát míg a szülészetre a várt, a nőgyógyászra az elkerülendő következmény fogalma irányadó.

Mert egy aprócska pirulának köszönhetően a szerelem ma már lehet szabad és „következményektől mentes”. A következmény azonban itt egyenlő a gyermekkel. Mert az antibébi tabletta nem a nemi úton terjedő betegségek ellenszere - sőt ha jobban belegondolunk, inkább azok katalizátora -, hanem kizárólag a nők szervezetének azon képességét blokkolja, hogy az képessé váljon a megtermékenyülésre.

Érdekes lehetne egy, a világ nemzőképes férfinak körében végzett olyan vizsgálat, hogy vajon hány százalékuk vállalná olyan hormontartalmú tabletta rendszeres szedését, amitől spermiumai az életének ezen időszakára elveszítik potenciáljukat, csak hogy a szerelem szabadsága maradéktalanul megvalósulhasson.

Vajon mindebből az a következtetés, hogy a szexuális forradalomban a nők vállalták a nagyobb áldozatot, tévedés lenne? Reméljük a nők gyógyászai a tiniként hozzájuk forduló lányok esetében felkészültebbek a válasszal. Nem pusztán csak a fizikai, de a későbbiekben a testi tünetekben manifesztálódó lelki szempontokat is mérlegelve.